Forse kamrussula (Russula sororia)
Forse kamrussula Zonnehuis zijaanzichtForse kamrussula Zonnehuis bovenaanzichtForse kamrussula Hanckemalaan zijaanzicht
De forse kamrussula is een zeer zeldzame, vrij grote paddenstoel die in nauwe samenwerking (ectomycorrhiza) leeft met eiken, in laanbermen op kleigrond en op kalkrijk duinzand. De hoed kan een diameter van 12 centimeter bereiken, is grauwbruin van kleur, aan de rand duidelijk gegroefd en bij vochtig weer vettig. Aan de rand bleekt hij uit en daar kan hij ook inscheuren. Bij het ouder worden neemt hij een trechtervorm aan. De lamellen aan de onderzijde zijn bleek crèmekleurig en kunnen roestkleurige vlekjes krijgen. Ze zijn in het midden het breedst (wel tot 8 mm). De steel van de paddenstoel kan een dikte van 2.5 tot 3 cm bereiken. Hij is cylinder- of peervormig, aanvankelijk wit, later beige met grauwe of geelbruine tinten (2). In Midden Europa kan de forse kamrussula ook samenleven met beuken (2), in het Middellandse zeegebied zowel met mediterrane eikensoorten (7) en naaldbomen (9) als met rotsroosjes, d.w.z. struikjes uit het genus Cistus (1). De paddenstoel komt in een groot deel van de wereld voor. In Japan groeit hij op de berg Fuji (6) en in Nieuw Zeeland in stedelijk milieu (10). In Japan gaat hij een verbintenis aan met een lokale wilgensoort, Salix reinii (3,5). Ook in Noord Amerika wordt Russula sororia (of een daarop gelijkende, nauw verwante soort) bij eiken aangetroffen (4).

Naam

De soortnaam sororia betekent "zusterlijk" . Dit heeft betrekking op het feit dat de paddenstoel veel op andere kamrussula's lijkt. Russula betekent "roodachtig". Op kamrussula's is dat niet van toepassing, op vele andere russula-soorten wel.

Eetbaarheid/nut


De forse kamrussula is vanwege zijn ranzige geur en peperige smaak niet eetbaar. Het vlees smaakt aanvankelijk mild, maar wordt na enkele seconden brandend scherp (8).

Waar gevonden


Wij hebben de forse kamrussula op twee plaatsen aangetroffen: tussen het nieuwe Zonnehuis en de spoordijk Groningen-Leeuwarden, en in een grazige berm van de Hanckemalaan nabij het Smitpark. In beide gevallen bij (tamelijk jonge) zomereiken. Vanwege zijn zeldzaamheid kenden we de zwam niet. Door ervaren mycologen werden we erop gewezen dat we iets zeldzaams hadden gezien. In hetzelfde jaar waarin wij de paddenstoel in Zuidhorn aantroffen hadden zij hem gevonden in de buurtschappen Westerzand en Oosterzand, op enkele kilometers afstand.

Literatuur


1. Comandini O, Contu M, Rinaldi AC (2006) An overview of Cistus ectomycorrhizal fungi. Mycorrhiza 16:381-395.
2. Großer Kamm-Täubling. Webdocument op de.wikipedia.org.
3. Ishida TA, Nara K, Tanaka M, Kinoshita A, Hogetsu T (2008) Germination and infectivity of ectomycorrhizal fungal spores in relation to their ecological traits during primary succession. New Phytol 180:491-500.
4. Kuo M (2009) Russula sororia. Webdocument op www.mushroomexpert.com.
5. Nara K (2006) Ectomycorrhizal networks and seedling establishment during early primary succession. New Phytol 169:169-178.
6. Nara K, Nakaya H, Wu B, Zhou Z, Hogetsu T (2003) Underground primary succession of ectomycorrhizal fungi in a volcanic desert on Mount Fuji. New Phytol 159:743-756.
7. Pinho-Almeida F, Basilio C, de Oliveira P (1999) Inventory of ectomycorrhizal fungi associated with a "relic" holm-oak tree (Quercus rotundifolia) in two successive winters. Documents Mycologiques 29(115):57-68.
8. Russula sororia. Webdocument op it.wikipedia.org.
9. Russula sororia. Webdocument op www.fichasmicologicas.com.
10. Taylor M (1983) Some common fungi of Auckland city. TANE (Journal of the Auckland University Field Club) 29:133-142.

Terug naar de soortenlijst